Almanahul FLACARA Estival 2015

Click pentru a deschide imaginea!

REPORTAJ - Jocul Celor 3 Cai

   Pe 64 de patratele, 32 de „eroi” se intrec intr-o confruntare fascinata, numita sah. Este o confruntare intre mintile a doi jucatori, cu reguli clare si precise. Jocul este vechi, dar fascinatia lui pare sa acapareze si copiii zilelor noastre. Profesorul Victor Marius Surdu iubeste copiii si le face placuta calatoria in lumea sahului.

   La ora amiezei, Scoala generala Mihai Botez, din Capitala, zumzaie de copii. Urcam la etajul III, unde urmeaza sa tina ora de sah profesorul Victor Marius Surdu, pentru elevii claselor I-IV. Din septembrie 2014, sahul este, alaturi de arhitectura, una dintre materiile optionale in scolile romanesti. Intram in clasa si ne simtim din nou copii. Rumoarea ce stapanea atmosfera, pana sa intre profesorul, se potoleste. Profesor si elevi se saluta cu Buna ziua!, dupa care se trece la cursul de sah propriu-zis. Astazi, elevii prezenti isi reamintesc cum se face una dintre deschiderile la jocul de sah. Copiii raspund la provocarile profesorului pe tabla de sah, apoi exerseaza in banca, doi cate doi.

   Între timp, noi discutam, in soapta, cu Victor, despre pasiunea sa – sahul si scoala infiintata de el in 2008, intitulata Jocul Celor 3 Cai. „Am numit scoala Jocul Celor 3 Cai in memoria profesorului meu de sah, Lazlo Noel, care a regandit si imbunatatit deschiderea intitulata in sah trei cai (o deschidere jucata inca de la inceputul perioadei de cand se practica sportul mintii – n.r.). Am deschis scoala im-preuna cu doi foarte buni prieteni – Ana-Maria Donciu si Bogdan Dragomir, care m-au ajutat financiar, dar m-au sprijinit si in ceea ce priveste in¬toc¬mirea documentatiei necesare obtinerii acreditarii. Asa ca pot spune ca am fost trei cai care am deschis aceasta scoala. Singura din Romania si prima scoala de sah cu toate actele in regula, fiindca toti ceilalti, desi isi spun scoala de sah, sunt de fapt doar cluburi, create dupa legea 69 a ONG-urilor. Astazi, avem angajati in scoala noastra sapte profesori. Diferenta dintre o scoala si un club este ca la scoala noi lucram cu toate categoriile de copii. Toti copiii pot invata sah, trebuie doar ca tu, ca profesor, sa ai rabdare mai multa. La club, insa, se face o sortare in functie de cei mai buni, de cei mai receptivi copii, care pot face performanta, in scurt timp. Sigur, scoala noastra are si varianta de club, pentru cei care vor sa exerseze jocul sahului mai mult, sa lucreze in plus“, ne explica Victor Marius Surdu.

   De cate ori sunt intrebati, copiii se „bat“ sa raspunda corect solicitarilor profesorului de sah.

   Cat timp discutam cu Victor despre scoala sa, cei mici joaca sah si, din cand in cand, se mai ciondanesc. Pionul a fost acolo, ba nu, calul a fost acolo! Nu e adevarat! Domn’ profesor, colegul meu triseaza!, se plange un elev. Victor intrerupe discutia si le reaminteste ca sahul este un sport al mintii, cu reguli clare, iar corectitudinea este una dintre principalele reguli ale jocului. „Sahul e ca viata, cu reguli si principii ce trebuie aplicate oriunde si oricand, indiferent de rezultatul final”, acesta este motto-ul lui Victor si pe aceasta baza si-a intemeiat scoala Jocul Celor 3 Cai. Fidel acestor principii, Victor le impune celor doi copii suparaciosi sa reia jocul, de la inceput, iar noi ne continuam interviul. Astfel, aflam ca: „Am inceput sa joc sah, cu seriozitate, de la varsta de 12 ani, cand l-am intalnit pe profesorul si mentorul meu Lazlo Noel. Mai incercasem sa joc pe la sapte ani, la un club al Casei Sindicatelor, din acele vremuri, dar parintii au fost nemultumiti de cum se facea sah acolo si am intrerupt. În 2001 si 2002 am participat la Balcaniada si am obtinut locul II. Din pacate, chiar in 2001, profesorul meu a murit. M-am ambitionat si anul urmator si, la Balcaniada, am luat locul II, in timp ce la concursul Memorialul Lazlo Noel – Tulcea, am luat locul I, ca un omagiu in memoriam profesorului meu. A fost un an greu de studiu pentru mine, atunci. Apoi, am inceput facultatea de Stiinte politice si, o vreme, nu am mai jucat sah. Pasiunea mea, insa, nu m-a tinut mult departe de acest sport, nici in studentie – exista o competitie la sah intre universitati si m-au chemat sa joc. Dupa facultate, am lucrat ca jurnalist la sectia politica a unor publicatii. Un anumit politician a aflat ca stiu sa joc sah si m-a rugat sa-i invat copilul. Am inceput sa ii predau sah baietelului sau, apoi unui alt copil, au urmat doi, trei, patru copii si, uite asa, am dat meditatii la sah. Din banii castigati am pus pe picioare scoala, evident, asa cum spuneam, am fost ajutat de cei doi prieteni. Au urmat campanii si raspandirea de flyere, au inceput sa vina copiii la scoala noastra si azi am ajuns la un numar de 700 de cursanti carora le predam sah.”

   În Capitala, Scoala de sah Jocul Celor 3 Cai are mai multe proiecte ample in derulare. Unul se numeste Pepiniera de talente, finantat de Primaria sectorului 3, altul se intituleaza Fac sah in scoala mea (scoala Mihai Botez face parte din acest program) si este in derulare, de doua luni de zile, in toate scolile bucurestene care au dorit ca sahul sa fie materie optionala pentru elevii lor. Un al treilea proiect este unul umanitar, Au si ei dreptul la o sansa. Sa-i sustinem in incercarea de a duce o viata noua. Acest proiect a inceput in 2012 si presupune raspandirea sahului printre copiii cu dizabilitati psihice si motorii, cei afectati de autism, ADHD, sindrom Down etc. Aceste cursuri se desfasoara, in pe¬rioa¬da vacantei de vara, pe ba¬za de voluntariat, in scolile si gradinitele din Ucraina, Republica Moldova sau Romania.

   Pe langa aceste proiecte, Victor, prin scoala sa, a initiat si Comunitatea Sahista Transnationala, la care au aderat scoli si cluburi din Serbia, Slovenia, Rusia, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Croatia, tari in care se face sah, dupa curicula si programa realizata de Victor Marius Surdu pentru Scoala de sah Jocul Celor 3 Cai si aplicata in cadrul cursurilor sustinute la scolile de stat si private din Bucuresti.

   „Cand am infiintat scoala, nu stiam ca sahul va deveni materie optionala in scolile romanesti, am facut-o din pasiunea de a juca sah si a-i apropia pe copii de aceasta disciplina. Mie imi si place foarte mult sa lucrez cu copiii, deci s-au potrivit una cu alta. Primaria sectorului 3 a creat proiectul Pepiniera de talente, noi ne-am implicat in el, cautand si descoperind noi copii talentati. Sediul scolii noastre este la Hotel Caro, dar acum predam atat in scolile generale de stat, cat si in cele particulare sau la gradinitele de stat si particulare. La scolile particulare, sahul e introdus in programa si parintii nu mai platesc in plus. La cele de stat, se face o ora pe saptamana, iar aceasta costa doar 10 lei. Chiar daca in scoala orele nu sunt foarte multe, fata de club, sa stiti ca am elevi cu care am obtinut numeroase medalii la competitiile interne si internationale, tocmai fiindca fac sah din pasiune. Avem copii care au luat locul IV pe tara si chiar locul I sau II la campionatul Comunitatii Sahiste Transnationale! Ganditi-va ca unii dintre acesti copii fac sah doar patru ore pe saptamana, in timp ce alti copii, la alte cluburi, urmeaza pregatirea la sah cate patru ore pe zi. Si totusi! Iata ca elevii nostri sunt premianti, iar asta inseamna ceva!”, ne spune, cu mandrie si pasiune, profesorul Victor Marius Surdu.

   Victor Marius Surdu este castigator a numeroase concursuri interne si internationale de sah. Este instructor de sah si fondator al curiculei de studiu si dezvoltare a sahului in Romania.

Sursa: Almanahul FLACARA Estival 2015

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO