Beneficiile sportului mintii

Click pentru a deschide imaginea!

   Jocul de sah este o activitate ce aduce multiple beneficii in viata celor ce ii dedica timp. Abilitati precum gandirea critica, atentia la detalii, rezolvarea de probleme, concentrarea atentiei, gandirea strategica reprezinta atuuri la indemana pentru cei ce joaca sah. Transferul abilitatilor in viata de zi cu zi creeaza punti de dezvoltare personala pentru sahisti. Cercetarile actuale confirma beneficiile acestui sport al mintii.

   Horgan (1998) considera ca sahul reprezinta una dintre cele mai bune metode de a intelege mecanismele rezolvarii de probleme si demersul decizional, intrucat acest joc este un sistem inchis cu reguli bine determinate (apud Kazemi si colab., 2012). „Demersul rezolutiv presupune recunoasterea unor patternuri cu corespondenta in experienta anterioara. In matematica si in sah recunoasterea patternurilor este esentiala, deoarece permite formularea unor strategii generale de rezolvare care includ, la randul lor, alegeri si procese creative” (Kazemi si colab., 2012, p.373).   Limbajul ascuns al jocului de sah se dezvolta treptat de-a lungul vietii unui jucator. Acesta ii permite sa distinga anumite presiuni pe tabla, sa le claseze in functie de importanta, sa prevada pericolele si oportunitatile pe care sahistii mai putin experimentati le omit. Limbajul construit denota amenintari, blocaje, aparari, atacuri si o multitudine de combinatii subtile (apud Linhares, 2005). Sahul presupune mai mult decat cunoasterea unor reguli si a unor patternuri, stimuland si creativitatea. Jocul reprezinta in mod cert o activitate complexa care antreneaza atat demersuri cognitive convergente (care presupun urmarirea unor reguli prestabilite, a unor algoritmi rigizi, de exemplu: aprecierea unei pozitii in functii de criterii fixe), cat si demersuri cognitive divergente (alcatuirea planului de joc).

   Pe parcursul celor doi ani de cercetare psihologica asupra beneficiilor practicarii sahului, John Artise a descoperit ca acest joc duce la dezvoltarea proceselor cognitive umane:

   Imbunatateste memoria – jocul de sah este de asa natura incat aspectele vizuale ale jocului (configurarea pozitiilor, anticiparea miscarilor, numaratul etc.), au un impact puternic in zona creierului responsabila cu memoria.

   Dezvolta logica – multi dintre jucatorii de sah intervievati au afirmat ca in urma practicarii acestui joc au constat ca fac mai putine greseli in luarea unor decizii.

   Observatia si analiza - jucatorii de sah devin mult mai constienti de detaliile si nuantele fiecarei pozitii. Acestia trebuie sa analizeze cu atentie situatia de pe tabla de sah, pentru a face calcule mentale bazate pe pozitia observata si pe cunoasterea regulilor. Atat constientizarea, cat si analiza exersate in timpul jocului, devin transferabile si in situatiile intalnite in viata de zi cu zi.

   Jucatorul de sah isi bazeaza mutarile pe cunoasterea regulilor, pe analiza si observatie si, mai presus de toate, pe judecata sa. Dupa mutarea partenerului de joc, acesta are posibilitatea sa vada rezultatele procesului lui de gandire, avand astfel posibilitatea sa invete din aceasta experienta.

Campioana Susan Polgar sustine ca acest joc dezvolta la copii claritatea mentala, stabilitatea si chiar starea de sanatate. In opinia ei, scolile ar trebui, prin sah, sa propuna „cai de crestere mentala”.

La randul sau, Gari Kasparov - cunoscutul maestru sahist, sustine faptul ca in doar un an, invatarea sahului imbunatateste abilitatile de invatare ale elevilor, concentrarea, simtul logic, auto disciplina, respectul, asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni.

Referitor la sah, Robert M. Snyder scria ca, intr-o lume super tehnologizata si computerizata, nevoia de a ne orienta catre actiuni care dovedesc puterea mintii este mare, astfel ca sahul ne dovedeste fiecaruia puterea de a ne imbunatati logica, de a realiza consecintele imediate sau pe termen lung a fiecarei actiuni.

Jose Raul Capablanca spunea ca „inveti mai mult dintr-un joc daca pierzi decat daca castigi. Ca sa fii un jucator bun trebuie sa pierzi sute de meciuri inainte”. Sahul ca stiinta te obliga sa explorezi noi idei, sa generezi variante mintal, sa elaborezi ipoteze si sa le testezi, sa urmaresti rezultatele, este echivalentul oricarui experiment stiintific. La nivel psihologic, sahul testeaza rabdarea, masoara starea de nervozitate, puterea de concentrare imbunatatind, in final, interactiunile intre copii. Este o modalitate de a intalni persoane interesante cu care sa construiesti relatii de prietenie pe toata viata.


Surse:
Sinteza de cercetare – Sahul in educatie (Institutul de Stiinte ale Educatiei)

Horgan, D. (1988). Where experts come from. Paper presented at the Annual Meeting of the Decision Science Institute, Lincoln, NE.

Kazemi, F., Yektayar, M., & Abad, A. M. (2012). Investigation: The impact of chess play on developing meta-cognitive abilty and math problem-solving power of students at different levels of education. Procedia - Social and Behavioral Science, 32, 372-379.

Linhares, A. (2005). An active symbols theory of chess intuition. Minds and Machines, 15(2), 131-181.

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO