Cand tabla de sah si piesele sale valoreaza… o avere!

Cand tabla de sah si piesele sale valoreaza… o avere!
      Ne-am obisnuit cu piese de sah simple, din lemn obisnuit, din diverse rasinii sau chiar din plastic. Exista insa piese de sah alaturi de tabla de sah din lemn scump de santal sau din fildes sau, si mai scumpe, din aur, platina si pietre pretioase.

      Este vorba de setul realizat in 2005 de catre compania britanica de bijuterii de lux Boodles, care a confectionat un set de sah din aur si platina de 18 karate. Mai mult, piesele si asa extrem de scumpe, sunt decorate cu diamante, rubine, smaralde, perle si safire. Valoarea setului este de nici mai mult, nici mai putin decat 9,8 milioane de dolari (in jur de 5 milioane de lire sterline). Numai o piesa, de pilda regele, costa 100.000 de dolari, avand 165,2 g de aur, respectiv, celalalt rege, 165,2 g de platina.

      Daca acest set vi se pare cam scum, atunci puteti opta pentru un set care costa numai un milion de dolari, creatie a bijutierului Victor Scharstein, din lemn de abanos, aur, diamante si rubine. Doriti ceva mai ieftin? Ei bine, firma americana de jocuri de lux Geoffrey Parker propune un set de sah care cost doar 77.800 de dolari.

      Mai ieftin nu se poate! Doritorii pot opta pentru piese din argint, argint aurit sau numai aur si, in plus, exista si aprobare din partea Federatiei de Sah a SUA. Asta asa, ca sa va dam numai cateva exemple gasite pe www.alux.com fiindca, altfel, oferta la nivel international este mult, mult mai bogata si diversificata.
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO