Cum sa transformam un concurs de sah intr-o experienta de dezvoltare personala?

Cum sa transformam un concurs de sah intr-o experienta de dezvoltare personala?
      Orice inceput de drum poate fi fructificat astfel incat sa aduca un aport valoros in dezvoltarea fiecaruia dintre noi, atunci cand stim sa privim cu deschidere ceea ce ne ofera noua experienta. Atunci cand micii sahisti se afla la inceput de drum este recomandat sa fim alaturi de ei si sa-i sustinem neconditionat in atingerea viselor lor. Pentru ca agenda Scolii de Sah JC3C este plina de concursuri in aceasta perioada, ne-am gandit sa venim in intampinarea dvs. cu cateva idei menite sa le sustina reusitele.

      1.   Orice partida este o noua experienta din care se poate invata. Desi infrangerea nu este pe placul multora dintre cei mici, incurajati-i sa vada partea buna a lucrurilor: Unde s-a intamplat sa greseasca? Cum pot actiona data viitoare intr-o situatie similara? Greselile devin repere de dezvoltare atunci cand schimbam perspectiva.

      2.   Fiti alaturi de ei chiar si atunci cand pierd. Dezamagirea apare natural in cazul unei infrangeri si este important ca micii sahisti sa simta ca sunt acceptati inclusiv in momentele in care nu reusesc sa atinga cele mai bune rezultate.

      3.   Sugerati-le sa fie atenti mereu la arbitru. Rolul sau este de a media desfasurarea partidelor intr-o maniera impartiala. Este recomandat ca nelamuririle sa fie adresate acestuia, cu scopul de a clarifica eficient situatiile confuze. In acest mod li se insufla micilor sahisti corectitudinea si spiritul fair play.

      4.   Sahistii au uneori tendinta de a se compara intre ei, chiar si fara sa dispute o partida. Ei se informeaza cu privire la rating sau la experienta jucatorului cu care urmeaza sa joace o partida, avand tendinta de a se demoraliza la gandul ca vor juca impotriva unui adversar „mai bun”. Aceste comparatii nu trebuie incurajate deoarece diminueaza sansa de castig inca dinainte de a fi jucat. Nu se stie niciodata cum va decurge desfasurarea unei partide. Cum era proverbul acela? Buturuga mica rastoarna carul mare. Nu se stie niciodata, dar un start increzator poate face diferenta!

      5.   Avantajul mediului competitional este invatarea prin observatie: indiferent de rezultatul pe care il obtin la finalul concursului, copiii au ocazia sa-si fixeze mai bine in memorie regulile jocului, sa devina mai atenti si constienti de propriul stil de joc, dar pot, totodata, descoperi in adversarii lor exemple de studiu constiincios, rabdare si motivatie. Sahistii se motiveaza unii pe altii prin exemplul de joc pe care il ofera.

      6.   Concursurile ofera copiilor inclusiv oportunitatea de a-si cultiva perseverenta. A dori sa participe mai departe (in rundele urmatoare) in ciuda infrangerilor este o dovada de consecventa si trebuie incurajata. Este recomandat sa sprijiniti copiii sa lupte in concurs pana la capat, asa cum toti maestrii sportului o fac.

      7.   Discutati deschis cu copiii despre desfasurarea partidelor. Intrebati-i cum au reusit sa castige sau ce anume pot imbunatati, in cazul unei infrangeri. In felul acesta, ii ajutati sa-si structureze experienta, croindu-si noi sensuri ale acesteia.

      8.   Este important ca ei sa fie constienti ca participarea lor la concurs, fie ca este primul sau nu, ar trebui sa le aduca bucuria de a juca si de a invata din noile experiente de joc. In acest mod, ei pot evolua in absenta presiunii asteptarilor.

      9.   Nu in ultimul rand, un concurs de sah reprezinta un prilej de socializare, copiii putand lega prietenii dincolo de competitie. Experienta ne-a confirmat faptul ca prieteniile intre sahisti rezista in timp, putandu-se transforma in colaborari frumoase. Scoala de SAH - JOCUL CELOR 3 CAI este un exemplu in acest sens.

Va asteptam cu bucurie la concurs, sa impartasim pasiunea pentru sportul mintii intr-un cadru placut, creat de Hotel Caro.

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO