Curiozitati din lumea sahului

Curiozitati din lumea sahului
● Arnold Schwarzenegger, actor si fost guvernator al Californiei, intre 2003 si 2011, a fost cotat cu un coeficient de 2100 ELO, fiind vazut de multe ori jucand sah cu Kasparov.

● Fostul presedinte al Cubei era un mare amator de sah. In 1966, Fidel Castro, in citeva meciuri demonstrative, a remizat cu Petrosian si l-a invins pe Bobby Fischer.

● In 1831 a fost descoperit un set de sah, datand din secolul XII. Setul de sah este alcatuit din 93 de artefacte, mai exact 78 de figurine de sah si 14 table de sah plus o centura cu simboluri care trimit la sah. Ele au fost descoperite in Scotia, in localitatea Lewis din Outer Hebrides, iar astazi 82 dintre piese sunt expuse la British Museum din Londra, in timp ce restul, de 11 piese, se afla la Muzeul National al Scotiei din Edinburgh. Cunoscut ca Sahul Lewis, setul pare sa fi fost realizat, potrivit specialistilor, la Trondheim, Norvegia, in vremea cand insulele scotiene se aflau sub administratie norvegiana.

● In anul 1280 a fost introdusa regula care permite pionului sa mute doua campuri din pozitia initiala.

● Prima partida de sah jucata in spatiu a avut loc pe 9 iunie 1970. Atunci, inginerul de zbor Vitaly Sevastianov si comandorul Adrian Nikolayev de pe Soyuz, avand o zi libera au jucat sah cu o echipa de pe Pamant, compusa din gneralul Kamanian si cosmonautul Gorbatko. Jocul a inceput pe orbita 141 si s-a finalizat pe orbita 144.

● In celebra serie tv Star Trek au fost jucate trei partide de sah. Protagonisti au fost capitanul USS Enterprise Jim Kirk si comandorul vulcanian Spock. Toate cele trei partide au fost adjudecate de catre Kirk.
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO