Dezvoltarea copiilor in lumea jocurilor

Click pentru a deschide imaginea!
   Se stie ca adultii sunt preocupati cu munca, dar asta nu inseamna ca micutii nu au preocuparea lor, la fel de serioasa: joaca. Copilaria este varsta jocurilor, a momentelor cand imaginatia celor mici infloreste in lumi numai de ei stiute. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un copil are nevoie de un mediu educational complex, bogat in stimuli, pentru a-si dezvolta fructuos abilitatile cognitive: capacitatea de a se concentra, memoria, atentia distributiva, imaginatia, abilitatea de a descoperi si de a prezice relatii intre obiecte, fenomene, fiinte.

   Secolul XXI ofera o sumedenie de alternative parintilor care vor sa-si bucure copiii achizitionandu-le jocuri, dar semnele de intrebare nu intarzie sa apara: Este acest joc potrivit pentru copilul meu? Sa-i cumpar un joc pe calculator sau unul de masa (board game)? Cum gasesc un joc educativ, care sa nu includa aluzii la comportamente agresive?

   Criteriile de alegere a unui joc variaza, dar un factor decisiv poate fi considerat efectul pe care il va avea jocul asupra starii de bine a copilului: ii va crea buna dispozitie sau il va agita? Este recomandata alegerea jocului in functie de personalitatea copilului sau in functie de aspectele pe care vrea sa le dezvolte in evolutia sa. De exemplu, am invatat din experienta ca sahul aduce impreuna atat copii care vor sa-si dezvolte rabdarea, cat si copii care sunt linistiti si contemplativi din fire si prefera un joc pe masura. Fiind intr-o perioada foarte dinamica a dezvoltarii, copiii nu pot fi inclusi prea usor in categorii deoarece, in incercarea de a le „nivela” complexitatea, am pierde din vedere aspectele ce ii fac sa fie unici.

   Jocul ideal este acela care se pliaza pe nevoile copilului, aducandu-i un plus de buna dispozitie. Desi la inceput jocul poate reprezenta o provocare, micutul o va depasi cu brio daca se lasa ghidat de curiozitate si entuziasm. Un alt ingredient-minune este suportul din partea celor dragi. Jocurile pot deveni o ocazie de a petrece timp de calitate in familie.

   Nu putem ignora in analiza noastra impactul jocurilor video asupra copiilor. Traim intr-o perioada in care majoritatea copiilor devin fascinati de astfel de moduri de a-si petrece timpul. Din pacate, jocurile video creeaza o lume alternativa care captiveaza atentia celor mici, indepartandu-i de activitati precum miscarea in aer liber si socializarea cu copii de varsta similara. De cele mai multe ori, astfel de jocuri se pliaza pe povesti care trezesc emotii precum teama si furia, generand reactii agresive. Mintea unui copil absorbit de joc poate trai acele ipostaze ca fiind reale, fapt observabil la nivelul comportamentului nonverbal (respiratie accelerata, agitatie, miscari rapide si bruste). Scenele din jocurile video sunt atat de bogate in detalii incat ajung sa concureze cu realitatea. In aceste conditii, imaginatia copilului nu mai are ce sa creeze deoarece campul atentional este suprasolicitat.

   In contrast, cand un copil contruieste un castel de nisip el ajunge sa-si imagineze lumi fabuloase pornind de la o gramajoara de nisip. Imaginatia este stimulata sa construiasca pornind de la un reper real, asa cum, peste ani, va fi stimulata sa gaseasca solutii eficiente la situatiile din viata de zi cu zi. Cu cat copiii se implica mai des in contexte diverse, menite sa le stimuleze potentialul, cu atat vor deprinde mai usor arta de a gasi solutii adaptate realitatii. Ei devin inteligenti, comparativ cu varianta sumbra care implica stagnarea resurselor.


   Va propunem o suita de jocuri distractive, adresate atat copilului dvs., cat si (de ce nu?) copilului dvs. interior:

   LEGO este un joc devenit clasic. Dezvolta gandirea spatiala (abilitatea de a vedea 3D), dar si dexteritatea. Totodata, isi folosesc gandirea strategica atunci cand urmeaza un plan de asamblare. Copiii invata sa priveasca din mai multe perspective si traiesc satisfactia de a-si construi propria jucarie.

   DIXIT invita copiii mari si mici in fascinanta lume a povestilor, prin cartonasele cu ilustratii magice pe care le include. Desi jocul vine la pachet cu o strategie bine determinata, puteti folosi cartonasele pentru a crea povesti in mod spontan. Asadar, acest joc dezvolta creativitatea, dar si limbajul alaturi de abilitatile de comunicare.

   PUZZLE incurajeaza copiii sa contruiasca imaginea de ansamblu pornind de la fragmente cu sens. Analogic, se poate considera ca rezolvarea puzzle pregateste copiii in demersul rezolvarii de probleme, solicitand rabdarea, atentia si gandirea exploratorie.

   COLONISTII DIN CATAN dezvolta gandirea strategica, dar si abilitatile interpersonale, fiind un joc ce implica socializare si adesea, colaborarea dintre jucatori. O alta varianta de joc de strategie este AGE OF EMPIRES.

   Nu dorim sa pierdem din vedere nici jocurile in aer liber care ajuta la oxigenarea creierului si la recreere. Mentinerea unui echilibru in activitatile desfasurate de copilul dvs. reprezinta cheia unei dezvoltari armonioase.

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO