Impreuna pentru o sansa la viata normala

Click pentru a deschide imaginea!
      Nu la mult timp dupa infiintarea Scolii de sah si Asociatiei Club Sportiv JC3C, am avut ocazia sa cunoastem persoane care au inteles ideea de sustinere neconditionata a tuturor celor ce doresc sa invete jocul mintii – sahul. Spunem sustinere neconditionata, deoarece aceste persoane au un suflet nobil si au sarit in ajutor si au sustinut proiectele umanitare ale Scolii si clubului de sah prin implicarea lor financiara si nu numai.

      De cativa ani de zile, Victor Surdu, director si profesor al Scolii de Sah JC3C, cu ajutorul sponsorilor, sustinatori ai sahului, calatoreste la Chisinau - Orhei, pentru a fi alaturi de comunitatea de tineri cu dizabilitati din Casa internat pentru copii cu deficiente mintale.

      Sprijinul nostru s-a concretizat, atat din punct de vedere material prin donatii, cat si din punct de vedere moral. Astfel, le-am oferit tinerilor ocazia de a deprinde jocul de sah. De-a lungul timpului am observat progrese remarcabile: tinerii au participat la concursuri, castigand si premii, iar doi dintre ei chiar lucreaza, la randul lor, cu copiii.

      In vara anului 2015, Victor a povestit ca a avut parte de o surpriza la intrarea in Centru. Portarul era cat pe ce sa nu il lase sa intre: Merg cu dvs., iar daca va recunosc copiii, ramaneti. Daca nu, plecati. Totusi, in scurt timp, portarul avea sa fie surprins de reactia tinerilor la revederea unui prieten: ei se indreptau cu bucurie spre el, exclamand: Victor, Victor! Curand, portarul a disparut din peisaj, parca dornic sa nu deranjeze reintalnirea.

      Victor a observat ca starea Centrului s-a imbuntatit in urma unei renovari. Din fericire, asistentii sociali, care se ocupa de tineri, ii ocrotesc ca pe copiii lor, dedicandu-se trup si suflet.

      Dorind sa ii poata invata cat mai bine, pe copii, regulile jocului, la fiecare intalnire cu ei, Victor si-a imbunatatit metoda de predare, facand lectiile de sah cat mai pe intelesul lor. Interactionand cu tinerii din Chisinau, Victor a descoperit cat de eficiente sunt metodele sale de a preda sah, metode pe care le-a inclus, ulterior, in publicatiile sale: carticica pentru copii - Coloreaza si invata sa joci sah! si Carte de sah pentru copii... si nu numai.

      Reintalnirea cu ei a fost o ocazie de a le arata carticica de colorat, rezultatul muncii lor de a deprinde tainele jocului de sah. El povesteste: La un moment dat, se adunasera toti in jurul cartii de colorat si susoteau: Sa-i spunem, sa nu-i spunem? Se supara, nu se supara? Pana la urma, Victor i-a intrebat: Ce s-a intamplat? Puteti sa imi spuneti, nu ma supar. El urma sa afle ca tinerii au identificat o eroare in carticica de colorat, dand dovada de un spirit de observatie exemplar. Urmarea intamplarii a fost corectarea cartii, alaturi de constiinta faptului ca a gresi este un gest natural in dezvoltarea umana, un motiv de a invata si a deveni mai buni – impreuna.

      Toate aceste fiinte, in ciuda faptului ca au probleme de sanatate, au fost sprijinite si incurajate sa nu renunte niciodata la pasiunea lor - sahul, deoarece noi, Scoala de sah JC3C,impreuna cu sponsorii ce ne-au ajutat intotdeauna, ii vom sustine neconditionat din toate punctele de vedere.       Sponsorii proiectelor scolii de sah ne sustin nu numai financiar, ci si emotional, pentru ca atunci cand ne-a fost greu, acestia ne-au incurajat si ne-au fost alaturi si spiritual. Toate acestea inseamna ca resursele noastre, in a ajuta, devin inepuizabile atat timp cat facem totul cu sufletul condus de dorinta, iar linistea sufleteasca predomina.

      Cu aceasta ocazie, dorim sa le multumim tuturor celor care sprijiina neconditionat Scoala si clubul de sah Jocul Celor 3 Cai, ca acestea sa isi respecte an de an promisiunile si dorinta de a fi alaturi de cei ce vor sa studieze sahul oriunde in lume.

      Cu siguranta ca Victor va continua sa ii viziteze pe cei din Casa internat Orhei si cu siguranta va cauta si alti copii cu aceeasi pasiune - sahul. In felul acesta, le ofera cel mai de pret dar din punctul lor de vedere: Dorinta lor e sa nu-i uiti, sa nu-i lasi...

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO