Mihail Sadoveanu, mare amator de sah

Mihail Sadoveanu, mare amator de sah
Faimosul scriitor roman Mihail Sadoveanu a scris „Soarele in balta” sau „Aventurile sahului” – 1934. Este cea mai cunoscuta lucrare beletristica romaneasca, dedicata sahului. Mihail Sadoveanu nu a fost doar un scriitor talentat, ci si un impatimit jucator de sah. El a detinut chiar functiile de director al Revistei Romane de Sah si a fost presedintele Federatiei Romane de Sah.

Initial, mare jucator de oina, Mihail Sadoveanu s-a apropiat de sportul mintii, pe cand era elev la Liceul National din Iasi. Intr-o corespondenta particulara datata „februarie 1926, Iasi” exista urmatoarea subliniere: „Sahul contine in sine o mare placere unita cu o satisfactie pura ce poate fi asociata unei statui fin cizelate sau unei poezii sublime…”

De altfel, sahul va fi prezent si in povestea orientală „Divanul persian” – 1940, sau in volumul al doilea din „Zodia cancerului”/”Vremea Ducai-Voda”.

Intre numeroasele aprecieri facute de Sadoveanu la adresa sahului, am retinut una: „Sahul iti da dreapta randuiala, liniste, zambet amical. Inlatura pasiunile violente, jocurile de hazard. Deprinde pe om cu lealitatea si cu aprecierea justa a valorilor.”

Din 2013, in memoria pasiunii pentru sah a marelui scriitor s-a infiintat concursul anual de sah din cadrul Festivalului International de Sah „Mihail Sadoveanu”.


Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO