Nu uitati regulile de conduita in competitiile de sah!

Nu uitati regulile de conduita in competitiile de sah!
Ca orice alt sport, si sportul mintii are un regulament in cadrul competitiilor, in afara de regulile dupa care se desfasoara jocul in sine. Se presupune ca toti jucatorii de sah cunosc aceste reguli, asa cum e normal. Totusi, noi va reamintim cateva dintre regulile de conduita in competiitiile de sah!

Una dintre aceste reguli, impuse de FIDE (Federatia de Internationala de Sah) si adoptate de Federatia Romana, in ultimii doi ani, este interzicerea telefoanelor mobile in competitie. Motivul este suspiciunea de fraudare a jocului de sah, din cauza faptului ca, astazi, tot mai multe telefoane mobile au aplicatii cu programe de sah extrem de performante. Cine vine cu telefonul mobil in sala de joc poate fi descalificat. Telefonul mobil se preda organizatorilor la inceputul rundei, urmand a fi recuperat la finalul ei. Daca telefonul mobil al unui jucator suna in sala de joc, in timpul partidei, jucatorul in cauza va pierde partida.

Jucatorii nu au voie sa paraseasca sala de joc, fara permisiunea arbitrului. Este interzisa distragerea atentiei sau enervarea adversarului in vreun fel. Refuzul unui jucator de a se comporta in concordanta cu regulile de sah duce la pierderea partidei.

Spectatorii si jucatorii altor partide nu au voie sa vorbeasca sau sa intervina in nici un fel vizavi de partida care se joaca, iar daca o fac vor fi eliminati din spatiul de joc, pentru incalcarea regulilor de comportament.


Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO