O scurta anecdota sahista

Intr-un final, maestru s-a gandit ca ar trebui sa il lase pe amator sa castige un joc, pentru a nu-l descuraja si a-l face sa nu renunte la jocurile constante si, inclusiv, la plata.
Asadar, cu ocazia urmatorului joc, maestru a pierdut intentionat. Dar surpriza! Planurile maestrului au fost dejucate. Barbatul nu l-a mai invitat de atunci la joc, spunandu-i: Mi-am dorit sa inving un mare maestru de sah si am reusit! Acum nu mai am nevoie sa mai joc.
Morala: Fiecare persoana are o perspectiva diferita asupra jocului si competitiei: Ceea ce pentru un om este demoralizant, pentru altul este un prilej de a-si arata perseverenta, depasindu-si limitele autoimpuse. Situatii precum cea de mai sus ne duc cu gandul la faptul ca fiecare om isi creeaza un sistem de valori ce poate fi cunoscut in masura in care acesta il impartaseste prin comunicare, dar si prin fapte: Sa nu ne grabim sa tragem concluzii fara sa verificam realitatea concreta (nu doar a gandurilor, parerilor, planurilor noastre). Sa nu ne grabim sa alegem mutari doar pentru ca ne asteptam ca adversul sa joace intr-un fel anume, dorit de noi! Un bun sahist are o atitudine deschisa fata de ceea ce ii ofera jocul si cauta solutii motivat fiind de placerea de a juca.