O scurta anecdota sahista

O scurta anecdota sahista
      Se spune ca un barbat a platit un maestru de sah sa joace impotriva sa. Fiecare joc se incheia cu victoria maestrului. Devenise un obicei, ceea ce ii oferea ocazia maestrului de a-si mari considerabil veniturile prin aceste jocuri.

      Intr-un final, maestru s-a gandit ca ar trebui sa il lase pe amator sa castige un joc, pentru a nu-l descuraja si a-l face sa nu renunte la jocurile constante si, inclusiv, la plata.

      Asadar, cu ocazia urmatorului joc, maestru a pierdut intentionat. Dar surpriza! Planurile maestrului au fost dejucate. Barbatul nu l-a mai invitat de atunci la joc, spunandu-i: Mi-am dorit sa inving un mare maestru de sah si am reusit! Acum nu mai am nevoie sa mai joc.

      Morala: Fiecare persoana are o perspectiva diferita asupra jocului si competitiei: Ceea ce pentru un om este demoralizant, pentru altul este un prilej de a-si arata perseverenta, depasindu-si limitele autoimpuse. Situatii precum cea de mai sus ne duc cu gandul la faptul ca fiecare om isi creeaza un sistem de valori ce poate fi cunoscut in masura in care acesta il impartaseste prin comunicare, dar si prin fapte: Sa nu ne grabim sa tragem concluzii fara sa verificam realitatea concreta (nu doar a gandurilor, parerilor, planurilor noastre). Sa nu ne grabim sa alegem mutari doar pentru ca ne asteptam ca adversul sa joace intr-un fel anume, dorit de noi! Un bun sahist are o atitudine deschisa fata de ceea ce ii ofera jocul si cauta solutii motivat fiind de placerea de a juca.

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO