Povestea Sahului

Click pentru a deschide imaginea!    Nu putini sunt aceia care studiaza sahul si pun intrebarea cum a aparut sahul ? De asemenea, nu putine sunt povestile despre cum a aparut sahul. Din acest motiv noi am incercat sa ne uitam peste mai multe povestioare despre cum a aparut sahul, iar in urma acestor cercetari am hotarat sa postam una dintre ele.

   Pana nu demult, cea mai veche mentionare a sahului era cea dintr-o romanta persana – KURMANAK – din perioada anului 600. De asemenea, Leonard Cottrell ne prezinta ca ultimele cercetari arheologice au relevat ca arienii care au populat in urma cu 2012 ani Valea Indusului, au descoperit in HARAPPA si MAHENJA – DARA obiecte ce sugerau piesele de sah. Pe de alta parte, cercetatorii americani descopera si ei piese antice de sah in Mesopotamia de Jos ( TEPEGAWRA), iar specialistii sovietici gasesc si ei obiecte antice care sugereaza piesele de sah. Cu alte cuvinte, am putea mentiona faptul ca in urma acestor mari descoperiri ale sahului, facute de cercetatori / specialisti s-a ajuns la concluzia ca sahul ar avea o vechime de aproximativ 1500 – 2012 de ani. Insa, nu de mult, aflam ca intr-o pestera din aproprierea orasului Bangkok ( Thailanda ) au fost descoperite piesele unui joc de sah sculptate din piatra si carora li s-au estimat o vechime de aproape un milion de ani. Asadar, originile jocului de sah se pierd în negura istoriei omenirii, informatiile primite fixandu-l totusi in India sau tarile asiatice, de unde s-a raspandit in intreaga lume.

   Pe langa toate aceste date informative, vreau sa va impartasesc faptul ca sahul a luat nastere, potrivit celei mai cunoscute legende, astfel:
   Era odata un print Radja - renumit pentru despotismul sau. Asadar, la un moment dat din perioada domniei sale, unul dintre supusii lui a inventat un joc pentru a-i demonstra printului cat de mult depinde acesta de supusii sai. Pe o scandura patrata si impartita in patratele colorate in alb si negru, acesta a asezat piese de doua culori, care reprezentau doua armate. La randul lor, armatele erau conduse de cate un rege. Acestea erau aproape cea mai slaba piesa. Principala regula a jocului era ca pierderea regelui aducea si piederea jocului. Mai slab ca regele era pionul, dar, si acesta, daca era coordonat cu pricepere, putea deveni o piesa puternica. Acesta era jocul de sah, din perioada timpurilor antice ale societatii omenesti.
Surpriza povestii sahului si cea mai plina de invataminte este recompensa solicitata de supusul SISSA la insistentele printului pentru inventarea jocului de sah.

   Stiu ca multi dintre voi cunoasteti sau aveti informatii despre ceea ce supusul i-a cerut printului ca recompensa, iar daca nu stiti urmariti cu atentie finalul povestirii.

   Sissa a cerut un bob de grau pentru primul patrat al tablei de joc/sah si dublat de fiecare data pentru patratele urmatoare. Ceea ce parea foarte putin, s-a dovedit in cele din urma ca fiind o recompensa uriasa, pe care printul o avea de achitat supusului. Recompensa calculata in zilele noastre ar putea fi echivalata cu 3.689.348.814 de trenuri de cate 50 de vagoane sau cam un biliard de tone de grau. Cel mai important este ca aceasta invatatura simbolizeaza insasi esenta jocului de sah. Ascunderea adevaratei amenintari dupa paravanul de manifestari sau amenintari aparent inofensive.

Fragment din “Carte de sah pentru copii... si nu numai” - Victor Surdu

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO