Sah si nutritie

Sah si nutritie
      Se spune ca suntem ceea ce mancam, iar asta ne face sa ne gandim la importanta alimentatiei in practicarea jocului de sah si la felul in care jucatorii isi pot sustine performanta adoptand obiceiuri alimentare adecvate. Nutritionistul Roberto Baglione formuleaza cateva recomandari in acest sens, in urma unui studiu realizat alaturi de Mari Maestri Internationali.

      1.  Jucatorii de sah ar trebui sa nu sara niciodata peste micul dejun.

      2.  Este recomandata evitarea „mancarurilor grele” inainte de joc. Ideala ar fi servirea unei mese principale cu 3 ore inainte de partida. Daca un jucator alege sa ia o gustare inainte de inceputul unei competitii (cu 1-2 ore inainte), ar trebui sa se orienteze catre fructe (consumate ca atare, in salata de fructe sau sub forma de suc), batoane cu cereale, covrigei, biscuiti, iaurt cu continut scazut de grasimi (in varianta cu fructe sau cereala) si bauturi adresate sportivilor.

      3.  In timpul jocului este recomandat consumul de lichide, si daca jucatorul prefera, al gustarilor solide (in cazul in care jocul se prelungeste). Cantitati moderate de: apa minerala, suc de fructe, ceai, cafea, bauturi destinate sportivilor, fructe, stafide, batoane cu cereale, fructe uscate (migdale), ciocolata, biscuiti cu cereale, pot fi alese.

      4.  Este mai bine sa se consume cantitati mici de lichid la intervale regulate pentru evitarea senzatiei de sete, in locul consumului mai rar de cantitati mari de lichid. De asemenea, este important nivelul hidratarii la inceputul jocului. Totusi, o cantitate prea mare de lichide ar putea sa afecteze concentrarea.

      5.  Activitatile fizice ar trebui sa reprezinte o componenta a pregatirii unui sahist.

In concluzie, desi sahul este considerat un sportul mintii, corpul nu trebuie deloc neglijat, acesta fiind tocmai suportul energetic al activitatii mentale. Astfel, corpul si mintea se completeaza cu scopul de a atinge obiectivele propuse.

Sursa: chessbase.com

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO