Sahul, jocul care ne desteapta copiii

Sahul, jocul care ne desteapta copiii
      Micutul familiei este un neastamparat care nu-si gaseste locul? In loc sa dam banii pe jucarii inutile, de care se va plictisi repede, o solutie este sa il dam sa invete sa joace sah. Nu costa mult, nu trebuie sa ajunga neaparat un campion, desi cine stie? Poate ca va ajunge! Psihologii recomanda inceperea invatarii jocului de sah de la varsta de sapte-opt ani, desi exista si cazuri de copii care incep sa inteleaga jocul inca de la patru anisori.

Sahul este o modalitate a disciplina copilul si de a-i dezvolta totodata memoria, gandirea logica, dar si imaginatia, fiindca jocul de sah constituie o modalitate distractiva pentru copii de a-si pune mintea in functiune spre a dezvolta strategii, a face fata provocarilor si a relationa cu alti copii. Un instructor de sah, la o scoala de sah, va initia cel mai bine copilul in tainele acestui joc. Astfel copilul va invata corect, de la inceput, regulile ce stau la baza jocului.

Toate jocurile pregatesc micutii pentru viata, dar intre toate, sahul – a carui istorie a inceput undeva intre secolele III-VI, si ale carui origini sunt disputate de India, Persia si China – pare sa fie cel mai eficient in dezvoltarea si intarirea capacitatilor mentale inascute, cele de a invata, a crea, a gandi logic si critic si de a concepe strategii. Jocul de sah are reguli stricte, nimic nu este supus hazardului sau norocului, fiecare miscare facuta are consecinte benefice sau neplacute, prin pierderea partidei, astfel incat s-ar putea spune ca sahul, in felul sau, pregateste copiii pentru viata. Copiii invata ca fiecare alegere are consecinte, deci trebuie sa aleaga cu responsabiliate, ceea ce intre noi fie spus, constituie o lectie de care avem nevoie cu totii. Mai mult, ii ajuta pe copii sa aiba rabdare si sa se poata concentra, fiindca daca vrei sa castigi trebuie sa fii atent la orice miscare a adversarului si sa o anticipezi, plus ca ai nevoie sa fii rabdator si sa nu sari “la gatul adversarului”, daca pierzi un pion sau chiar regina. Si, nu in ultimul rand, sahul pare sa aiba o relatie speciala cu matematica, fiindca mutarile presupun si putina geometrie si algebra, de nu si ceva probabilitati. Dincolo de toate acestea, ramane placerea jocului pe care orice copil o resimte, caci joaca e in natura umana si, invatam prin joc!
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO