Sahul, lucruri noi, pe care nu le stiai

Sahul, lucruri noi, pe care nu le stiai
● Sahul poate fi invatat de oricine, chiar de unul singur, daca exista bunavointa. A demonstrat-o cel de-al 12-lea si ultimul imparat Inca din Peru, Atahualpa (1500-1533), care a fost inchis de Francisco Pizarro si conchistadorii spanioli, în 1533, la Cajamarca – Peru. Conducatorul incasilor a invatat sah urmarind garzile lui cum joaca si nu a durat mult timp pana i-a batut pe toti.

● Imparatul chinez Wen-ti, din dinastia Han, a executat doi jucatori de sah straini dupa ce a aflat ca una dintre piese era numita „imparatul”. El a fost suparat ca „titlul de imparat” ar putea fi asociat cu un simplu joc si a interzis jocul.

● In timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unii dintre jucatorii de sah de top ai momentului, au fost, de asemenea, si cei mai buni descifratori de coduri de spionaj/militare. Astfel maestri la sah, britanicii Harry Golombek, Stuart Milner-Barry si H. O'D. Alexander au fost cooptati in echipa care a spart codul nazist Enigma.

● Legendarul Ray Charles, geniul muzicii Soul, a invatat sa joace sah, in 1965, dupa ce fusese arestat si internat intr-un spital, pentru consum si dependenta de heroina. La ieşirea din spital, celebrul cantaret de culoare stia sa joace sah destul de bine.

● Primul program de calculator, de jucat sah, a fost realizat la MIT, de Alex Bernstein, in 1959. Primul turneu de sah in care singurii jucatori au fost programele de calculator a avut loc la New York, in 1970. In 1988, la Long Beach, California, programul de calculator denumit Deep Thought (Gand adanc) il batea la sah pe Marele Maestru International de atunci, Bent Larsen.
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO