Sfaturi de la Magnus Carlsen pentru imbunatatirea stilului de joc

Sfaturi de la Magnus Carlsen pentru imbunatatirea stilului de joc
      Toti sahistii au avut nevoie la un moment dat de indrumarea unui profesor sau antrenor in studiul jocului. Dar cum ar fi daca aceste indrumari ar veni de la Campionul Mondial actual care a atins cel mai mare rating din istorie (2882)? Ne referim, desigur, la Magnus Carlsen, sahistul de 25 ani care a cucerit lumea cu talentul sau, punand in dificultate cele mai stralucite minti in fata tablei de joc. Anul acesta va avea loc meciul in care se va decide daca norvegianul este in masura sa pastreze titlul de Campion Mondial. Pana atunci va impartasim cateva ponturi din partea lui in privinta sportului mintii:

      1.  Poti invata din aproape orice partida sau interactiune cu un alt jucator. Joaca impotriva jucatorilor de diverse nivele, eventual din diverse zone ale lumii. De asemenea, este recomandat sa joci la diverse conditii de timp (rapid, blitz, clasic).

      2.  Testeaza-te folosind aplicatia Play Magnus. Campionul Mondial intelege importanta tehnologiei in studiul jocului, asa ca a creat o aplicatie care iti permite sa joci cu Magnus in diverse perioade ale pregatirii lui. Poti infrunta un Magnus la 11 sau 13 ani, de exemplu. Aplicatia se poate descarca de aici si este valabila pentru sistemele de operare Android.

      3.  Ofera-ti pauze constante de la studiu, pentru a-ti antrena atat mintea, cat si corpul prin activitati fizice.

      4.  Distreaza-te jucand sah! Campionul se refera la latura sociala a jocului, fiind o oportunitate de a lega noi prietenii. A lua jocul prea in serios taie din placerea de a juca, aceasta fiind insasi esenta practicii.

      5.  Largeste-ti orizonturile! Incearca deschideri noi si moduri diferite de a juca pentru a-ti dezvolta perspectiva asupra jocului. A juca in pozitii diferite si necunoscute ajuta un jucator sa se familiarizeze cu ele si sa-si dezvolte cunoasterea jocului, un factor esential al evolutiei in joc.

      6.  Pune-ti mintea la incercare cu alte sarcini de tip puzzle. Iti vor consolida abilitatile de rezolvare a problemelor. Cheia este recunoasterea patternurilor.

      7.  Ai grija de somnul tau! Noua ore de somn sunt esentiale, mai ales in cazul in care joci un concurs, mentinandu-ti mintea limpede.

      8.  Fii atent la felul in care te hranesti. Dupa cum se stie, bautura mea preferata in timpul jocului este sucul de portocale amestecat cu apa.

      9.  Invata observandu-i pe altii! Magnus mentioneaza ca a inclus in aplicatia sa cateva filmulete ce pot fi urmarite.

      10.  Aseaza-te la tabla si joaca impotriva ta! Iti va imbunatati simtul jocului!

      11.  Studiaza clasici ai jocului de sah! Invata din jocurile lor si incearca sa incluzi tehnicile lor in jocul tau.

Puteti viziona interviul cu Magnus Carlsen aici.

Sursa: rafichowdhury.com

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO