Stiri

Cand sahul a intalnit muzica

Cand sahul a intalnit muzica
Kurt Hugo Schneider este un tanar american, excelent jucator de sah, care s-a gandit sa se foloseasca de cunostintele sale de la jocul de sah pentru a face muzica. Astfel, Schneider a strans pe youtube.com peste sapte milioane de vizitatori dupa ce a aplicat cunostintele sale de sah in cover-urile sau piesele muzicale compuse de el.

Videoclipurile realizate de Kurt Schneider au devenit tot mai sofisticate din punct de vedere tehnic si creativ ceea ce i-a adus aprecierea criticilor, dar si a fanilor.

citeste mai mult
Stiati ca... (2)

Stiati ca... (2)
Mihail Sadoveanu a scris un regulament pentru spectatorii care asista la partidele de sah? Regulamentul a fost publicat in 1925, in Revista Romana de Sah.

1. Sa taca.
2. Gesturi sa nu faca.
3. Orice sfat sa lese.
4. Sa n-atinga piese.

citeste mai mult
Mihail Sadoveanu, mare amator de sah

Mihail Sadoveanu, mare amator de sah
Faimosul scriitor roman Mihail Sadoveanu a scris „Soarele in balta” sau „Aventurile sahului” – 1934. Este cea mai cunoscuta lucrare beletristica romaneasca, dedicata sahului. Mihail Sadoveanu nu a fost doar un scriitor talentat, ci si un impatimit jucator de sah. El a detinut chiar functiile de director al Revistei Romane de Sah si a fost presedintele Federatiei Romane de Sah.

Initial, mare jucator de oina, Mihail Sadoveanu s-a apropiat de sportul mintii, pe cand era elev la Liceul National din Iasi. Intr-o corespondenta particulara datata „februarie 1926, Iasi” exista urmatoarea subliniere: „Sahul contine in sine o mare placere unita cu o satisfactie pura ce poate fi asociata unei statui fin cizelate sau unei poezii sublime…”

citeste mai mult
Nu uitati regulile de conduita in competitiile de sah!

Nu uitati regulile de conduita in competitiile de sah!
Ca orice alt sport, si sportul mintii are un regulament in cadrul competitiilor, in afara de regulile dupa care se desfasoara jocul in sine. Se presupune ca toti jucatorii de sah cunosc aceste reguli, asa cum e normal. Totusi, noi va reamintim cateva dintre regulile de conduita in competiitiile de sah!

Una dintre aceste reguli, impuse de FIDE (Federatia de Internationala de Sah) si adoptate de Federatia Romana, in ultimii doi ani, este interzicerea telefoanelor mobile in competitie. Motivul este suspiciunea de fraudare a jocului de sah, din cauza faptului ca, astazi, tot mai multe telefoane mobile au aplicatii cu programe de sah extrem de performante. Cine vine cu telefonul mobil in sala de joc poate fi descalificat. Telefonul mobil se preda organizatorilor la inceputul rundei, urmand a fi recuperat la finalul ei. Daca telefonul mobil al unui jucator suna in sala de joc, in timpul partidei, jucatorul in cauza va pierde partida.

citeste mai mult
Sah comestibil! Sah gustos!

Sah comestibil! Sah gustos!
Vreti sa-i atrageti pe pustii dumneavoastra catre jocul de sah? O modalitate o constituie sahul comestibil! Da, da unii s-au gandit si la asa ceva. Ce modalitate mai buna de a juca sah pentru un copil, decat sa manance de fapt adversarului piesele capturate!

Acum se poate, cu condiția sa aveți un set de piese de sah din ciocolata. Imaginați-va privirea unui copil atunci cand il invațați sa se joace sah din… ciocolata! Ideea i-a venit unui internaut american, instructor de sah la o scoala primara, ale carui pasiuni – sahul si gatitul – s-au imbinat in mod fericit si, la petrecerea de final de an scolar, le-a adus elevilor o tabla de sah din ciocolata si vanilie, iar piesele din ciocolata alba si neagra.

citeste mai mult
Sahul si cinematografia, cele mai bune cinci filme

Sahul si cinematografia, cele mai bune cinci filme
Sahul a suscitat interesul cinematografiei de multe ori. La inceput scenele de sah prezente in filme au fost sporadice. Este cazul filmelor: „Tineretea lui Chopin” (1952), „Casablanca”, „A saptea pecete” (in regia lui Ingmar Bergman, unde joaca Humphrey Bogart cu Peter Lore).

Chiar si in „Harry Potter si Piatra Filosofala” exista o scena de sah memorabila. Apoi, insa, s-au realizat atat filme artistice cat si documentare cu sahul si sahistii ca subiecti principali.

citeste mai mult
Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO