Un mare sahist pe luna - Anatoli Karpov

Un mare sahist pe luna - Anatoli Karpov
      Mare maestru de sah, Anatoli Karpov Yevgenyevich s-a nascut la Zlatoust, Rusia (fosta URSS), pe 23 mai, 1951. A învatat sa joace sah inca de mic, de la varsta de patru ani. Abilitatile sale timpurii l-au adus in vizorul scolii sovietice de sah, care l-au supus unui antrenament intensiv, cu ore lungi de practica, sub indrumarea nu mai putin celebrului instructor de sah Mikhail Botvinnik, omul considerat multa vreme drept cel mai bun jucator de sah al timpului sau. Ghidat de Botvinnik, Anatoli Karpov reuseste in 1963 sa devina cel mai tanar campion de sah sovietic, fiind inclus in lotul national alaturi de Boris Spassky, un alt compatriot excelent jucator de sah.

      Anul 1969 ii aduce lui Karpov, la numai 18 ani, titlul de campion mondial la juniori. După ce l-a învins pe Viktor Korchnoi, un alt maestru rus, Anatoli Karpov a fost selectat pentru a participa la campionatul mondial de șah din 1975. Karpov a castigat primul sau titlu mondial datorita faptului ca Bobby Fischer a refuzat sa-si apere titlul, dupa ce nu a ajuns la o intelegere cu FIDE (Federatia Internationala de Sah) asupra conditiilor meciului. Astfel, Karpov a preluat în mod automat conducerea in clasamentul sahului mondial de la acea vreme.

      In 1978 si 1981, Karpov au reusit sa isi pastreze titlul, jucand impotriva compatriotului sau, Viktor Korchnoi. Mai mult, cand Korchnoi a fugit din Uniunea Sovietica, victoriile lui Karpov au primit “binecuvantare” din partea presedintelui de atunci a URSS, Leonid Brejnev. Karpov a fost astfel aclamat in Uniunea Sovietica si a devenit in acelasi timp si milionar.

      In 1984, Karpov s-a confruntat cu un alt conațional, Gary Kasparov, la campionatul mondial. Evenimentul a fost compus dintr-o serie de jocuri care au continuat timp de cinci luni. Turneul s-a incheiat doar atunci cand presedintele Federației Internationala de Sah (FIDE) a suspendat jocul, invocand probleme de sanatate ale participantilor. Cu nici un castigator, Anatoli Karpov si-a pastrat titlul. Cu toate acestea, Kasparov l-a invins in urmatorul campionat, care a avut loc in 1985.
Karpov a incercat sa-si recapete titlul, dar fara succes, luptand cu Gary Kasparov din nou in 1986, 1987 si 1990. Abia in 1993, Karpov si-a recapatat titlul de campion mondial FIDE, dar numai pentru ca Kasparov a parasit FIDE pentru a forma o alta organizatie de sah. Karpov a ramas campion mondial FIDE pana in 1999. Intre timp, marele campion a devenit mai interesat de politica din Federatia Rusa decat de castigarea unor noi titluri mondiale.

      În 2010, Karpov a luptat pentru a castiga presedintia FIDE, fiind sustinut de nume mari ale sahului mondial ca Gary Kasparov, Magnus Carlsen sau Nigel Short, datorita promisiunilor sale de a lupta cu corputia strecurata in randul FIDE. Cu toate acestea, Karpov a fost invins de catre presedintele in functie al FIDE, Kirsan Ilyumzhinov.

      De-a lungul vietii sale, Karpov a elogiat beneficiile introducerii sahului in scoli. El a infiintat scoli de sah in numeroase tari si s-a implicat in programe de reabilitare prin sah a detinutilor. Mai mult, Karpov continua sa joace sah cu el insusi. In 2012, el a castigat Anatoli Karpov Trophy, care a fost numit in onoarea sa. Karpov a scris si o autobiografie in care a tinut sa precizeze ca: “Sahul este viața mea, dar nu toată viața mea este șah.”
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO