Un mare sahist pe luna - Gari Kasparov

Un mare sahist pe luna - Gari Kasparov
      Cine nu stie de Gari Kasparov? Este unul dintre cei mai faimosi sahisti ai lumii, maestru al sahului, multiplu campion mondial si detinatorul a 11 Oscaruri la Sah. Dupa nume, Garik Kimovich Kasparov este rus, dupa etnie, insa, este de origine armeano-evreiasca. De altfel, numele sau complet este Garik Kimovich Kasparov Wienstein, Wienstein, dupa tata (Moiseyevich Weinstein). Mama sa se numea Klara Shagenovna Gasparian, de aici, rusificarea numelui in Kasparov, nume ales de micul Gari pe cand avea 12 ani, cand deja ii murise tatal, iar el devenise o mica celebritate in lumea sovietica a sahului. Kasparov s-a nascut la Baku in Republica Azerbaidjan, fosta membra a URSS. Cu toate acestea, cand am fost in Armenia, am observat ca armenii sunt mandrii de Kasparov, revendicandu-l ca fiind unul de-al lor, desi nu este decat partial adevarat, iar Kasparov nu a trait niciodata in Armenia. Sa fie si din cauza vechiului conflict cu azerii pentru regiunea Nagorno-Karabah, rapita momentan de Azerbaidjan? Nu conteaza, si, oricum, armenii au si ei un campion mondial la sah, faimosul Tigran Petrosian, cel in cinstea caruia a fost ridicata Casa Sahului Tigran Petrosian din Erevan, cladire care gazduieste, din 1971, scoala de sah din Armenia. Dar sa revin!
Kasparov a inceput sa invete sahul de la varsta de sapte ani. A fost antrenat, pe rand, de Mihail Botvinnik, Vladimir Makogonov sau Alexander Shakarov, nume mari din scoala de sah ruseasca. Prima mare victorie a inregistrat-o la Minsk, la Memorialul Sololsky, in 1978, cand a devenit maestru al sahului la 15 ani. In 1980 a devenit campion mondial la juniori, la Dortmund, fosta R.F. Germania, iar un an mai tarziu facea parte din rezervele URSS la Olimpiada de Sah, are s-a tinut la Valletta, in Malta. In 1984, deja Gari Kasparov devenea cel mai tanar jucator de sah Number One al lumii, un record doborat abia in 1996, de rusul Vladimir Kramnik, care, de altfel, a si reusit sa il invinga pe Kasparov in anul 2000. In 1985, Kasparov a obtinut titlul de campion mondial oficial al Federatiei Internationale de Sah (Fédération Internationale des Échecs – FIDE). In 1997, Gari Kasparov a jucat un meci compus din sase partide impotriva computerului IBM Deep Blue, a invins in prima partida, in a doua a fost invins, apoi au urmat trei remize, dupa care, in ultima, Kasparov a fost din nou invins. Meciul om-computer a starnit un scandal de presa, Kasparov acuzand nereguli din partea IBM, dar acuzatiile marelui sahist au fost respinse de compania americana de computere.
In 2005, Kasparov s-a retras din lumea sahului devenind preocupat de politica si scris, fiind un oponent al puterii de la Kremlin.
Kasparov a fost creditat cu o valoare a coeficientului ELO de 2.851 puncte, iulie 1999, de catre Federatia Internationala a Sahului. ELO e un sistem de clasificare a valorii sahistilor inventat de profesorul american de fizica Arpad Elo. Kasparov a fost multa vreme detinatorul celui mai ridicat scor ELO atins vreodata de un sahist, pana la detronarea sa de catre norvegianul Magnus Carlsen, care a fost creditat cu un coeficient ELO de 2.878,9 puncte, pe 27 martie 2013.
Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO