Un mare sahist pe luna: Magnus Carlsen, copilul minune al şahului mondial

Un mare sahist pe luna: Magnus Carlsen, copilul minune al şahului mondial
Sven Magnus Oen Carlsen este un tanar norvegian, Mare Maestru al Sahului practic, jucatorul Numarul 1 în lume si campionul en-titre mondial de sah, la şah clasic, şah rapid şi blitz. Are cel mai mare coeficient ELO din lume, fiind evaluat la 2.882 de puncte ELO, cel mai mare din istoria cunoscuta a sahului.

Carlsen si-a aparat cu succes titlul in 2014, cand l-a invins, atunci, pe indianul Viswanathan Anand. In acelasi an, el a castigat si Campionatul Mondial de Sah Rapid, dar si Campionatul Mondial de Sah Blitz, detinand, astfel, toate trei titlurile de campionat mondial.

Magnus Carlsen a invatat sa joace sah de la tatal sau, pe cand avea numai cinci ani. Initial nu parea foarte atras de sportul mintii, preferand sa se joace cu Lego (pentru copii de 10-14 ani) sau puzzle. De mic, copilul Magnus, a dovedit aptitudini intelectuale deosebite, memora cu usurinta date geografice, de la populatii, la tari, capitale si suprafete ale tarilor lumii. Usor, usor, micul Magnus a inceput sa joace sah cu el insusi exersand ore intregi diverse mutari si combinatii invatate de la tatal sau, ori descoperind unele noi. Abia la opt ani a participat pentru prima data la un campionat national de sah al Norvegiei. In timp, Magnus a ajuns sa-si mareasca coeficientul ELO de la 904 la 1.907, apoi cu fiecare campionat intern sau international a reusit sa creasca din ce in ce mai mult. Astfel, in 2006, pe atunci in varsta de 15 ani, Magnus Carlsen avea deja un coeficient ELO de 2.625 puncte. Anul urmator a crescut la 2.710 si nu s-a oprit aici, surclasandu-l pe Garry Kasparov (2.851 puncte ELO), in 2010, cand Carlsen a obtinut 2.861 ELO, iar din 2014 a atins 2.881 puncte ELO.
Si se mentine pe pozitie.
Performantele lui Magnus Carlsen sunt cu adevarat deosebite cu atat mai mult cu cat tanarul a devenit maestru al sahului la numai 13 ani si 148 de zile, in 2004. Cazul Magnus Carlsen este al treilea in topul celor mai tinere persoane devenite maestre ale sahului, dupa Bobby Fisher si Judit Polgar.

Pe 1 ianuarie 2010, la doar 19 de ani si 32 de zile, Carlsen a devenit cel mai tanar jucator de sah care a fost clasat pe locul 1 mondial in topul FIDE (Federatia Internationala de Sah). In 2015, Carlsen a castigat Marele Tur de Sah, o serie de trei supertururi de sah intre cei mai buni zece maestri de sah din lume. Incepand cu luna aprilie 2016, Magnus Carlsan este cotat ca Numarul 1 la sah clasic, sah rapid si sah blitz.


Alice Gherman

Sustinatori ai sahului

Hotel CARO
Militari Residence Ballroom
Marathon Distribution
Case Plutitoare
Militari Residence
CONARG AG
Olympia
AGRICULTURE
ARCSETT
Tuca Zbarcea
Cheo Klinik
CHEO KIDS
XTREM VIDEO